Finns hos chefen för kommunikationsenheten på Kungliga biblioteket, Humlegården Stockholm
Foto Skaparen av AE priset ”Kolingen i Midsommarhagen 1904” och pristagaren Henrik Dorsin
Roffen Engströms tal till pristagaren
Henrik Dorsin är en av Sveriges mest omtyckta och hyllade scenpersonligheter. Han är komiker, skådespelare, manusförfattare, sångare och revymakare. Han har en bedövande, ja närmast tröttsam lång lista av utmärkelser och storverk bakom sig ända sedan slutet på 90-talet.
Här är några smakprov:
Han är en oerhört begåvad och träffsäker satiriker som också kan konsten att vara allvarlig. Han är utan tvekan också precis som Albert och många andra Engströmpristagare, en arbetsnarkoman. Det är helt omöjligt at leverera det Henrik har levererat utan att vara skvatt galen och uppskruvad som en kanariefågel på en het pannkaka. Hans texter är jäkligt bra vare sig det gäller film, revy, sångtexter eller rent improviserad text. Och inte nog med det, han kan som sagt sjunga också. Hans framträdande som trubadur med sången ”En gaffel kort” får plötsligt Cornelis att vakna till liv igen. Och vare sig han satt i det röda eller blå laget så drev han sina medparlamentariker till både vansinne och skratt. Han är snabb i repliken och vass i tungan, men hans humor är varm, och det han gör, det gör han fullt ut och av hela sitt hjärta. Det är därför vi älskar honom. Den här sommaren kommer att bli den bästa sommarn i hela vårt liv.
Engströmsällskapet kan inte nog betona hur glada och nöjda vi är med att få ge årets Albert Engströmpris till den oöverträffade Henrik Dorsin.
Henrik tackar för priset genom att del två i ”Kräftor kräva dessa drycker” …och kräftor kräva dessa snapsvisor . Därmed presenteras en egenkomponerad snapsvisa.
foto Madeleine Modig
Karin Fredriksson (Boken Albert Engström ISBN 978-91-982031-0-3)
Karin Fredriksson – bildkonstnär
är född 1953 i Hälsingland, hon är konstnär och illustratör, utbildad på Konstfack i Stockholm. Som bildkonstnär finns hon representerad med utsmyckningar hos landsting, stat och kommun.
Men hon har tidigare givit ut historiska tecknade serier, bland annat:
Barn och annat liv i Stockholm på 1600-talet. (Utgiven av Stockholms Stadsmuseum 1996)
Mannen som förenade sig med ljuset. En serie om Vincent van Gogh.
Hon får i år priset för sin fantastisk roliga och oerhört välgjorda serietidning om Albert Engström.
Jag träffade Karin Fredriksson på tidiga 2000-talet. Jag läste hennes serietidningar ”Barn och annat liv på 1600-talet” och ”Mannen som förenade sig med ljuset” om van Gogh och blev oerhört förtjust i hennes utpräglat konstnärliga och egensinniga sätt att teckna serier. Kunde hon möjligen vara så pass intresserad av Albert att det skulle kunna resultera i en serietidning om honom? Jag hyste hemliga förhoppningar om att få ha en sådan att erbjuda alla besökare på Engströmgården. En sorts lättillgänglig och konstnärlig historiebok om Albert och hans liv. Det har visserligen skrivits om Albert av andra, men ingenting med ett konstnärligt bildspråk och så direkt och roligt som ett seriealbum. Karin är en lite hemlighetsfull person och utan att direkt svara så började hon läsa vad Albert skrivit och studera vad han lämnat efter sig.
Vid ett senare tillfälle berättade hon att hon läst in sig på Albert, läst hans böcker och tittat på hans bilder. Hon visade hon mig ett stort antal skisser med ett fantastiskt roligt och pricksäkert persongalleri. Just så jäkla bra som jag hade hoppats. Och historien om Albert framträdde också i ett helt annat ljus än den vanligtvis brukar i mer ”seriösa” och personhistoriskt beskrivande verk. Här framträdde en i många fall oväntad och oförutsägbar människa som hon hittat bakom ikonen Albert Engström. En mycket personligare person fick gestalt i Karins roliga och geniala teckningar och historieberättande, ett historieberättande som inte står Albert långt efter. Läs denna fantastiska, roliga och sanna serietidning om Albert och hans otroliga tid!
Engströmsällskapet vill rikta ett stort och djupt menat tack till Karin Fredriksson för hennes konstnärliga och roliga bearbetning av historien om Albert Engström och hans tid och vänner. Albert själv hade älskat det, han tackar och bockar.
Mia Skäringer 2019
Att verka i Alberts anda, vad betyder det? Är det att berätta roliga historier? Kanske, men framför allt är det att med stort allvar driva med tidens floskler och viktigpettrar. Mia Skäringer är en av dem som gör det. Hon gör det oerhört träffsäkert och på sitt alldeles egna sätt. Och det egna sättet har en botten i allvar och mörker. Bra humor har det.
Det kan medföra att humoristen inte alltid är så lätt att ha att göra med. Mia varnar också för det. ”Man måste njuta av mig på håll”.
Med värme och stringens plockar hon fram de beteenden hon vill driva med, och gestaltar dem själv. Sånt kräver självinsikt, nakenhet och mod och det har hon skaffat sig. ”Vid 42 års ålder, nykter och ätstörd skäms jag inte längre” säger hon.
Mia Skäringer är mångbegåvad och har en bred och rik palett. Hon Skådespelar, standuppar, instagrammar och poddar, och säkert hundra andra saker med. Och hon skriver sitt eget material och använder därmed sitt eget mörker som ljuskälla åt andra. Sånt är inspirerande!
Hon är som Albert och många andra begåvade människor något av en arbetsnarkoman.
”Jag gör bara lite för många saker på samma gång. På min grav kommer det stå att min egen simultana förmåga var det som dödade mig. Ungefär som en autoimmun sjukdom där kroppens eget försvarssystem angriper sig självt”.
Som Albert är hon också lite tillbakadragen mitt i all det offentliga, kanske rent av blyg.
”Jag kanske syns och hörs mycket, men jag är väldigt privat, är inte ute på offentligt galej och håller mig på min kant”. Och hon tillåter sig befriande nog att vara allt annat än perfekt.”Så om jag lägger upp en selfie på mig själv verkar många tycka att jag kastar sten i glashus. Men det måste jag väl få göra”?
Hon är ju inte lättsmält denna människa, men det får man väl tugga i sig. Och fan va gött de é, de é nåt Tabita i!
Albert Engström Sällskapets ordförande Mats Thörnqvist håller tal och sjunger till Owes ära. Hedersordförande Roffen Engström läser upp motiveringen (se nedan) och Knutte lämnar över den snidade ”Kolingen i midsommarhagen”
En liten video med Owe och en härlig stämning
Owe visade en glädje, uppskattning och stolthet för erhållet AE pris och fick en liten pratstund med konstnären bakom AE priset.
Årets Albert Engströmpris 2018 av Roffen Engström
Årets Albert Engströmpris tillkännages med tre ackord och ett sjuhelsikes gung och tilldelas den person som redan på 50-talet öppnade våra svenska öron för Rock´n Roll!
Ingen mindre än legenden Owe Thörnqvist (Tadaaa!!!)
Albert var förvisso ingen musiker, men en nog så välkänd och fruktad entertainer. Och DET mina damer och herrar, det är Owe Thörnqvist också. Owe roar och oroar på ett sällsynt inspirerande sätt. Han har folkets hjärta i sin hand exakt på samma sätt som Albert hade det på sin tid. Och han kan, just som Albert, säga precis vad som helst och komma undan med det. Och det har han också gjort, det ska gudarna veta. Han om någon har delat ut dagsedlar som det sjunger om. Både i och utanför boxningsringen. Bland annat den famösa ”Pålsbodaswingen”.
Och apropå swing så var han tidig med att både importera och låta sig inspireras av för oss då okända rytmer och tongångar som Rumba, Calypso Boogie Woogie och Rock `n Roll.
Han är som sagt en rocklegend och som sådan en ”diverse”-arbetare om man så får säga. I min värld var det han, Little Richard och Jerry Lee Lewis.
Dödskallemärkt har han också varit. Det kom som en present från Sveriges Radio på själva ”Födelsedagen” 1965.
Trots denna tveksamma bakgrund ska ni veta att han är en studerad karl och att det är Owes egen rykande heta lya i Svartbäcken som kom att kallas den akademiska kvarten. Hela Uppsala bär för övrigt märken efter Owes framfart. Från Sysslomansgatan till Dragarbrunn och Fyris torg.
Men han är inte bara en tonmästare, han är en ordvrängare också. En ordkonstnär med många efterföljare och i samma anda som Povel Ramel, Hasse o Tage och Robban Broberg. Han har åtminstone 300 låtar på sitt samvete, förmodligen det dubbla. Det ryktas också om en kokbok (kanske vi kan få med ett recept från något av Alberts hemkok?)
Nå kamrater, Vi har framför oss en person vars yrkesliv är ett hopkok av, och sammanfattar essensen av hela nöjessverige under mer än ett halvsekel. I den branschen har han också varit en läromästare. Under hans vingar hittar vi små dunungar som, Ulla-Bella, Lill Lindfors, Eva Rydberg, Anna Sundqvist. Lena Hansson, Beatrice Järås, med flera. Jojatackarja! Men märkligt nog inga herrar.
Förutom damernas uppskattning har han också på senare tid stått i ett regn av utmärkelser och priser. Från kungen, Ferlin, Cornelis och kanske viktigast Korvakademiens hederspris.
Nu sällar också vi oss med glädje till prisutdelarna.
Jag ber att få presentera årets Albert Engströmpristagare, Owe Thörnqvist!
Glasnjure, en minnesgåva till invigningen av dialyspaviljonen på Ryhov 2011. Försedd med HKM kronprinsessan Victoria och prins Daniels namnteckningar.
SM 2008 i skytte med arrangör Jönköpings läns skytteförbund.
HSB blomstervas för 25 års jubileum
Ljuslyktor med Änglar och text, t ex Änglar ger hopp…
Katten Gustaf – om man inte njuter själv gör någon annan det…
Katten Gustaf – men det krävs disciplin att behålla ett tillstånd av absolut lathet!
Scoutvas – lykta med Baden-Powell motiv.
Göteborgs Domkyrka på blomstervas/ljuslykta i samband med prästvigning
Albert Engströms Kolingen på dricksglas, öl glas, grogg glas, snapsglas
gärna med historien under bilden eller på foten
Monogram på snapsglas, vin glas och karaff
Detta år Älg tema
Älgen djurens konung, väl representerad i Smålandsskogarna – varför inte en älgsafari i Skullryd utanför Eksjö
På Smålänska Höglandet – Knutte har sin utställning i Ljusboden, Hult
Hult, välkomstskylt med Bugande Albert Engström
Smålands landskapsdjur Uttern
Uttern, Smålands landskapsdjur
Eksjö Ryttarstatyn, till minne av Smålands Husarer
Eksjö vattentorn
Stadshuset, Eksjö
Stadshuset, Aneby
2019 års konstronda. Alla verk kan förses med önskad text under objektet.
Vattenpumpen – livets dryck
Hugge kubb – kanske till en engagerad stugfogde?
Tall
Tall
Gran
Pikenerare
Pikenerarens pik var 9 Aln (5,4 m) lång och vägde 3,7 – 4,4 kg.
(P)
Ryttare
Ryttare och hästar var lika viktiga. De karolinska hästarna skulle vara starka och uthålliga för att bära en ryttare på 70 kg och utrustning på lika mycket. Dessutom borde de vara minst 1,4 m höga bakom sadeln.
(P)
HULT kyrka söndagen den 5 juni Högmässa med invigning av korset till lill kyrkan.
Korset bars in och flyttades till lillkyrkan genom konstnärens försorg tätt följd av kyrkvärdarna.
Korset är gjort av Ask från socknen (Sandshult) och är utformad för att kunna stå på såväl Altaret som i kyrkfönstret i lill kyrkan. Glas strålarna är ett fat gjort av Tauno Virkkala, Humppila.
På den grön katedralglasskivan en vas med liljekonvaljer – vackert!
Främre klacken är avtagningsbar för att korset ska kunna ställas på Altaret.
Minnesgåva från Eksjö kommun utdelas här av KSO Annelie Hägg till Hemvärnets musikkårs Kårchef Pierre Fogelström 20190824 på Eksjö torg. Minnesgåvan är försedd med Eksjö kommunvapen, Hemvärnet musikkår, Husarerna, musikkårernas emblem samt namnteckningar av KF ordf Mats Danielsson och KSO Annelie Hägg.
Gåva från Livgardes kamratförening till Garderforeningen i København vid nordiskt kamratföreningsutbyte. Även Akershus Gardistforening från Oslo deltog.
Förlaga till i12 soldaten som ställt upp på infarten till i12 mrådet i Eksjö. Detta som minne av 377 års oavbruten tjänst till rikets värn är tillända 30 juni 2000.
Brons soldaten skapad av Nässjö konstnären Anette Rydström.
Piedestal i Ek med inskriptioner från avslutnings ceremonin
”Till minne av 80 års utbildning av infanterister i Eksjö men också för att hedra alla de som sedan 1623 verkat inom det Småländska infanteriet i fred, kris och krig…”
Avtäckning på Trianon med i12 kamratförening och konstnärinnan Anette Rydström 2019-03-22
2014-01-05 överlämnar Lennart Bogren ordförandeskapet i Kommunstyrelsen Eksjö till Annelie Hägg genom att överlämna denna för tillfället framtagen ordförande klubba i massiv Ek.
Ordförandeklubba av ek från Hult socken med inskuret Eksjö kommuns vapen
Till ordförandeklubban ovan en platta i form av Eksjö kommun och med Lennart Bogrens ord på undersidan ”Slå ett slag för samverkan. Ensam är inte stark! Även en liten klubba gjordes i flamm björk för de små besluten (lätta att ha med sig när man är på resande fot.
Gåva till en tapper och ihärdig ordförande för Östkinds härardsallmänning
Ordförandeklubba för Hyresgästföreningens avdelning Rissne/Sundbyberg, Stockholm
Ordförandeklubba
Klubbspecifik klubba i Mauserbjörk. SARK (Solberga- Annebergs ridklubb)
60 års present till syrran !
7 generationer redovisade och med markeringar ner till tidigt 1600 tal, underlag från morbror Stigs fantastiska släktforskning men också från släkt letare som kusin Agneta, nästkusin AnnaMaria och släktingen Berit. Förklaringar och beskrivningar på baksidan om släktklenoder och händelser. Släktträdet format som Sparbanks Eken (syrran jobbar på Swedbank). Sååååå kuuuuuul efter 5 månaders intensivt arbete.
några klurigheter kvar för Syrran att lösa.
60 års present till frun och en kopia till hennes syster, riktigt roligt att höra minnena kring gamla släktingar.
Knutte och PG överlämnar 2018-12-15 S:t Örjan Riddarnas Svärd och Sköld till Eksjö Scoutkårs ordförande Maria Kihlbaum. Detta för att kårens traditionsbevarare ska ta över ansvaret för S:t Örjans Riddarna och dess traditioners fortlevnad.
Sköldarna startades 1957 av Eric Boberg för seniorscouterna och har sedan dess varit förenat med både spänning och stolthet från år till år. Tecknet är en silversköld som bärs mitt på scoutskjortans högra ficka.Valspråk: Skölden alltid blank.
Invigningscermonin handlar om mitt förhållningssätt till scoutlagen.
Den 15 nov 2019 genomförs Sköldinvigning på Skälsnäs för såväl Vetlanda som Tenhult scouter. I samband med Riddarvakan ges Vetlanda och Tenhult Scoutkårer i uppdrag att tillsammans med Eksjö Scoutkår värna om S:t Örjan traditionerna genom att erhålla varsin Sköld i Ek med texten ”Skölden alltid blank.
Kårordförande Maria Kihlbaum överlämnar en Sköld till kårordförande Hans Sandblad Tenhults scoutkår
Kårordförande Maria Kihlbaum överlämnar en Sköld till Anders Bernberg Vetlanda Scoutkår.
Riddarvaka efter genomförd Sköldinvigning
S:t Örjans Riddare är en mytomspunnen utnämning, tidigare endast för överåriga sköldar men numera för erfarna scoutledare, som har rikstäckande anor från 1930-talet. I Eksjö fick de sin start 1974 genom Lennart Sergell, Tomas Samuelsson och Tommy Johansson. Tecknet är ett silversvärd som bärs på scoutskjortans högra ficklock. Valspråk: TYST ENAR
Invigningscermonin handlar om att värna scoutlagen.
Vandrande Riddare (snidad bild efter BP teckning och lägerberättelse nr 20 i ”Scouting for boys”)
Dit stigen bär!
Ja, vart bär den?
Att vara ”scout” är att vara upptäcktsresande.
Förebilden är det ädla riddaridealet från medeltiden.
Endast för de som blir kallade.
Tecknet är en vandringsstav.
Invigningscermonin handlar om livets vandring som scoutledare och förebild
Scouthälsningen
– har en tro (som tar samhällsansvar)
– är hjälpsam
– följer scoutlagen
Kamratskap mellan scouter runt hela världen
De starke beskyddar den svage
Tenhult Scoutkår erhöll av Eksjö Scoutkår symbolerna för Sköldarna. S:t Örjans Riddarna och Vandrande Riddare. Nedan ses de upphängda i Tenhults Scoutstuga
Vandringspris för Norra Smålands Scoutdistrikts distriktstävling – Ledarklassen
Zacke från distriktsstyrelse med Vandringstaven
Stav av ene från Eksjö Scoutkårs stuga Skälsnäs
Staven är krönt med en Scout -utter
På mitten av staven en speciell vänskapsknop
Stavställ av björk från Eksjö Scoutkårs Scoutstuga Skälsnäs med Norra Smålands Scoutdistrikts märke
Vinnarna av vandringsprisen på Norra Smålands Scoutdistrikts Tävlingsdag i Eksjö stad 190504 Renhornet, Hjorthornet, Hunteryxan, Vandringskängan och Vandringsstaven. Detta var första gången som Vandringsstaven delades ut och vanns av Tenhults Scoutkårs ledarpatrull Micklarna med Oskar, Ebba, Leo, Björn, Mats och hunden GussGuss
Skylt till PUBEN i Eksjö
fritt efter Storm P.:s reklam illustration för Tuborg 1943. Fanns bl a på ölburk. Reliefen är 53 cm x 75 cm
Invigning 2019-09-06 av förskolan Äventyret med sina avdelningar Upptäckarna och Utforskarna.
Nyfikenheten hos barnen lät inte vänta på sig.
Välkomsttavla med ”Dr Livingstone”, en upptäckare och en utforskare. Därtill ett löstagbart aktivitetshjul.
En Måwe (Ulf Måwe)
för stora insatser inom svensk allmän medicin.
(Nationell studierektorskonferens, Eksjö 2017)
I ramen allmän medicins kärnvärden
Värna patientrelationer
Kontinuitet, Omtänksamhet, Pålitlighet, Uthållighet
Kunskapssökande, Nyfikenhet, Nytänkande
Kunskapens träd
Projekt Esther på Höglandssjukhuset, projekt Herman och Brita på Värnamo sjukhus samt Projekt Hilma i Örebro verkar alla för bättre vårdinsatser för äldre.
Alla står på grunden – Det är inte vad du tänker utan vad du gör som förändrar tillvaron.
Detta träd är stafettpinnen för projektens gemensamma träffar för utvecklad samverkan.
Vandringspris Dart
Bullerby båtklubbs årliga
pilkastningstävling (fyra deltävlingar/år). Utfört i massiv ek 40 x 60 cm.
Kommunfullmäktige salen Eksjö kommun
Kommunens vapensköld x 2 i massiv ek, 2019
Kommunfullmäktige 190926 avslutades med stående applåder som tack för insatserna med vapensköldarna i KF salen. KF presidie Mats Danielsson, Ingbritt Martinsson och GunBritt Henning överlämnad dessutom en blomma för väl utfört arbete med utsmyckningen.
Vapensköld Smålands Karoliner (Kalmar och Jönköping regemente)
Karolinernas befälhavare Roland Sandberg 80 år
Gerlach
från Tyskland, Riddarhuset i Berlin. Familjevapnet togs till Sverige av Hugo Gerlach 1879.
En kreativ och levnadsglad hobbykonstnär som sedan barnsben gillat att teckna och slöjda. Är till huvuddel självlärd men har fått inspiration och kunskap från Åke Skölds teckningskurs, Björkmans skola (Sånnaskolan, Åhus, Skåne), A.E. bilder och Lars Mortimers serier.
Knutte lever och verkar i Eksjö, där han har en snickarboá i garaget på Prästkragevägen 6. Produktionen består av verk i många material, men främst i trä. Verken utförs oftast endast i ett exemplar och har en personlig koppling till tilltänkt mottagare.
Bild: Stina Ekeroth ur fotoutställningen FotoMANi
Knutte erhåll med anledning av sitt engagemang i scoutrörelsen:
2004 GA-märket nr 627 (utdelas av Svenska Scoutrådet)
2007 Eksjö kommuns ungdomsledarpris
ASTRID LINDGRENS PIPPI
Om man är så stark som jag måste man vara väldigt väldigt snäll
Landshövding Helena Jonsson erhöll, av Ann-Marie Olaison, en tackgåva design Knutte ”bränt motiv Kulla kapell på alrot” efter att ha hållit ett föredrag om Stad och land – globalisering, urbanisering, digitalisering och polarisering. 2018-09-21
Kommunalråden Annelie Hägg och Carina Lindström överlämnar minnesgåvan till staden Barlineks borgmästare Dariusz Zieliński.
Rådhuset, Berlinek 2017
VÄNORTS UTBYTE
En snidad gåva överlämnades till Eksjö kommuns vänort Neusäss som ett minne över 20 års samarbete och med förhoppningar om ett fortsatt gott samarbete. Kommunalråd Annelie Hägg överlämnar gåvan till borgmästare Richard Greiner.