Pristagaren Liv Strömqust i samtal med träsnidaren Knutte och med det träsnidare priset ”Kolingen i midsommarhagen”
Efter prisutdelning gavs möjlighet att köpa signerade ex av Livs böcker. Här är det Roffen Engström (barnbarn till Albert) som fixar sig några exemplar.
Som traditionen varit de senaste åren deltar Smålandssektionen med Anders och Knutte i frack. En gemensam lunch med strömmings segel
Hedersordförande Roffen Engströms tal till pristagaren
Käraste mina vänner, årets Engströmpristagare är en uttalad feminist. Och i den meningen en utpräglad humanist. En klok, skarpögd och för MCP:are (Male Chauvinist Pig) förödande livsfarlig betraktare. Hon har en förmåga att platta till självgoda män som är förskräckande, för just självgoda män. Jag var allvarligt talat rädd och nervös när jag ringde henne för att fråga om hon ville acceptera Albert Engströmpriset. Jag menar Albert kunde ligga rätt skrynkligt till. Men hon hade ju ändå jobbat ihop med Horace. Kanske hade hon förmågan, superkraften att se igenom en bepansrad fasad.
Kanske tackade hon ja för att hon såg Alberts förkärlek för starka och självständiga kvinnor. Kanske uppfattade hon Albert som en diskret feminist (jämför diskret matematik, i betydelsen att han varken stödjer eller kräver begreppet kontinuitet), en som i grunden ville värna kvinnors (och kanske mäns) rätt att vara svaga. Jag säger inte att det är så, det är bara en tanke. Han brann för de svaga trots att han älskade det starka.
Elin Wägner berättar ju om en middag med Albert där de kommer fram till att de båda beundrar samma starka kvinnor. Och Albert var ju gift med en riktig järnlady, en tjej som ingen jävel satte sig på (allra minst Albert). Så kanske stred Albert för kvinnan. Låt den tanken hänga kvar ett ögonblick, som en ryttlande aftonfalk innan den störtar sig ner mot jorden och slår pallet i en sten och svimmar.
Den fascination för kvinnan som könsvarelse och fenomen som gick som ett stråk igenom Alberts tid (och även vår, där den nuddat vår pristagare) nuddade också Albert. Han var förvisso ingen rösträttsivrare (konstigt nog tycker jag), men jag vet att han var intresserad av kvinnan och inte minst själva ”kvinnosaken”. Jo, aktare för kitt.
Albert och årets pristagare är besläktade. Kanske hade de fallit varandra i smaken på samma sätt och av samma anledning som Albert och Ester Blenda föll varann i smaken. De är båda människor som betraktar sin omvärld från ett visst avstånd, som gilla att putta till de höga hästarnas ryttare. De högaktar kunskapen, är folkbildare och skriver båda, med ett visst bett, läroböcker för sin samtid. Allvarligt talat. Jag tycker inte det kan bli bättre. Det här är en träff som får matchmakarnas ögon att ”Tindra”. Det är oss en sannskyldig glädje att få ge årets Albert Engströmpris till ingen mindre än Liv Strömquist!
Albert skickar med en stor kram.
Foto Skaparen av AE priset ”Kolingen i Midsommarhagen 1904” och pristagaren Henrik Dorsin
Roffen Engströms tal till pristagaren
Henrik Dorsin är en av Sveriges mest omtyckta och hyllade scenpersonligheter. Han är komiker, skådespelare, manusförfattare, sångare och revymakare. Han har en bedövande, ja närmast tröttsam lång lista av utmärkelser och storverk bakom sig ända sedan slutet på 90-talet.
Här är några smakprov:
Han är en oerhört begåvad och träffsäker satiriker som också kan konsten att vara allvarlig. Han är utan tvekan också precis som Albert och många andra Engströmpristagare, en arbetsnarkoman. Det är helt omöjligt at leverera det Henrik har levererat utan att vara skvatt galen och uppskruvad som en kanariefågel på en het pannkaka. Hans texter är jäkligt bra vare sig det gäller film, revy, sångtexter eller rent improviserad text. Och inte nog med det, han kan som sagt sjunga också. Hans framträdande som trubadur med sången ”En gaffel kort” får plötsligt Cornelis att vakna till liv igen. Och vare sig han satt i det röda eller blå laget så drev han sina medparlamentariker till både vansinne och skratt. Han är snabb i repliken och vass i tungan, men hans humor är varm, och det han gör, det gör han fullt ut och av hela sitt hjärta. Det är därför vi älskar honom. Den här sommaren kommer att bli den bästa sommarn i hela vårt liv.
Engströmsällskapet kan inte nog betona hur glada och nöjda vi är med att få ge årets Albert Engströmpris till den oöverträffade Henrik Dorsin.
Henrik tackar för priset genom att del två i ”Kräftor kräva dessa drycker” …och kräftor kräva dessa snapsvisor . Därmed presenteras en egenkomponerad snapsvisa.
foto Madeleine Modig
Karin Fredriksson (Boken Albert Engström ISBN 978-91-982031-0-3)
Karin Fredriksson – bildkonstnär
är född 1953 i Hälsingland, hon är konstnär och illustratör, utbildad på Konstfack i Stockholm. Som bildkonstnär finns hon representerad med utsmyckningar hos landsting, stat och kommun.
Men hon har tidigare givit ut historiska tecknade serier, bland annat:
Barn och annat liv i Stockholm på 1600-talet. (Utgiven av Stockholms Stadsmuseum 1996)
Mannen som förenade sig med ljuset. En serie om Vincent van Gogh.
Hon får i år priset för sin fantastisk roliga och oerhört välgjorda serietidning om Albert Engström.
Jag träffade Karin Fredriksson på tidiga 2000-talet. Jag läste hennes serietidningar ”Barn och annat liv på 1600-talet” och ”Mannen som förenade sig med ljuset” om van Gogh och blev oerhört förtjust i hennes utpräglat konstnärliga och egensinniga sätt att teckna serier. Kunde hon möjligen vara så pass intresserad av Albert att det skulle kunna resultera i en serietidning om honom? Jag hyste hemliga förhoppningar om att få ha en sådan att erbjuda alla besökare på Engströmgården. En sorts lättillgänglig och konstnärlig historiebok om Albert och hans liv. Det har visserligen skrivits om Albert av andra, men ingenting med ett konstnärligt bildspråk och så direkt och roligt som ett seriealbum. Karin är en lite hemlighetsfull person och utan att direkt svara så började hon läsa vad Albert skrivit och studera vad han lämnat efter sig.
Vid ett senare tillfälle berättade hon att hon läst in sig på Albert, läst hans böcker och tittat på hans bilder. Hon visade hon mig ett stort antal skisser med ett fantastiskt roligt och pricksäkert persongalleri. Just så jäkla bra som jag hade hoppats. Och historien om Albert framträdde också i ett helt annat ljus än den vanligtvis brukar i mer ”seriösa” och personhistoriskt beskrivande verk. Här framträdde en i många fall oväntad och oförutsägbar människa som hon hittat bakom ikonen Albert Engström. En mycket personligare person fick gestalt i Karins roliga och geniala teckningar och historieberättande, ett historieberättande som inte står Albert långt efter. Läs denna fantastiska, roliga och sanna serietidning om Albert och hans otroliga tid!
Engströmsällskapet vill rikta ett stort och djupt menat tack till Karin Fredriksson för hennes konstnärliga och roliga bearbetning av historien om Albert Engström och hans tid och vänner. Albert själv hade älskat det, han tackar och bockar.
Glasnjure, en minnesgåva till invigningen av dialyspaviljonen på Ryhov 2011. Försedd med HKM kronprinsessan Victoria och prins Daniels namnteckningar.
SM 2008 i skytte med arrangör Jönköpings läns skytteförbund.
HSB blomstervas för 25 års jubileum
Ljuslyktor med Änglar och text, t ex Änglar ger hopp…
Katten Gustaf – om man inte njuter själv gör någon annan det…
Katten Gustaf – men det krävs disciplin att behålla ett tillstånd av absolut lathet!
Scoutvas – lykta med Baden-Powell motiv.
Göteborgs Domkyrka på blomstervas/ljuslykta i samband med prästvigning
Albert Engströms Kolingen på dricksglas, öl glas, grogg glas, snapsglas
gärna med historien under bilden eller på foten
Monogram på snapsglas, vin glas och karaff
Detta år Älg tema
Älgen djurens konung, väl representerad i Smålandsskogarna – varför inte en älgsafari i Skullryd utanför Eksjö
På Smålänska Höglandet – Knutte har sin utställning i Ljusboden, Hult
Hult, välkomstskylt med Bugande Albert Engström
Smålands landskapsdjur Uttern
Uttern, Smålands landskapsdjur
Eksjö Ryttarstatyn, till minne av Smålands Husarer
Eksjö vattentorn
Stadshuset, Eksjö
Stadshuset, Aneby
2019 års konstronda. Alla verk kan förses med önskad text under objektet.
Vattenpumpen – livets dryck
Hugge kubb – kanske till en engagerad stugfogde?
Tall
Tall
Gran
Pikenerare
Pikenerarens pik var 9 Aln (5,4 m) lång och vägde 3,7 – 4,4 kg.
(P)
Ryttare
Ryttare och hästar var lika viktiga. De karolinska hästarna skulle vara starka och uthålliga för att bära en ryttare på 70 kg och utrustning på lika mycket. Dessutom borde de vara minst 1,4 m höga bakom sadeln.
(P)
HULT kyrka söndagen den 5 juni Högmässa med invigning av korset till lill kyrkan.
Korset bars in och flyttades till lillkyrkan genom konstnärens försorg tätt följd av kyrkvärdarna.
Korset är gjort av Ask från socknen (Sandshult) och är utformad för att kunna stå på såväl Altaret som i kyrkfönstret i lill kyrkan. Glas strålarna är ett fat gjort av Tauno Virkkala, Humppila.
På den grön katedralglasskivan en vas med liljekonvaljer – vackert!
Främre klacken är avtagningsbar för att korset ska kunna ställas på Altaret.
Minnesgåva från Eksjö kommun utdelas här av KSO Annelie Hägg till Hemvärnets musikkårs Kårchef Pierre Fogelström 20190824 på Eksjö torg. Minnesgåvan är försedd med Eksjö kommunvapen, Hemvärnet musikkår, Husarerna, musikkårernas emblem samt namnteckningar av KF ordf Mats Danielsson och KSO Annelie Hägg.
Gåva från Livgardes kamratförening till Garderforeningen i København vid nordiskt kamratföreningsutbyte. Även Akershus Gardistforening från Oslo deltog.
Förlaga till i12 soldaten som ställt upp på infarten till i12 området i Eksjö. Detta som minne av 377 års oavbruten tjänst till rikets värn är tillända 30 juni 2000.
Brons soldaten skapad av Nässjö konstnären Anette Rydström.
Piedestal i Ek med inskriptioner från avslutnings ceremonin
”Till minne av 80 års utbildning av infanterister i Eksjö men också för att hedra alla de som sedan 1623 verkat inom det Småländska infanteriet i fred, kris och krig…”
Avtäckning på Trianon med i12 kamratförening och konstnärinnan Anette Rydström 2019-03-22
Ordförandeklubba Socialdemokraterna Magdalena Andersson, tillverkad av centerpartisten Knutte. Tack till partiledaren Magdalena Andersson i samband med hennes tal 1 maj 2023 i Jönköping. Klubban överlämnades av distriktsordföranden (S) Sebastian Hörlin
Ordförandeklubba för Astrid Lindgrens hembygd med logga och det geografiska området (Vimmerby som huvudort)
60 års present till syrran !
7 generationer redovisade och med markeringar ner till tidigt 1600 tal, underlag från morbror Stigs fantastiska släktforskning men också från släkt letare som kusin Agneta, nästkusin AnnaMaria och släktingen Berit. Förklaringar och beskrivningar på baksidan om släktklenoder och händelser. Släktträdet format som Sparbanks Eken (syrran jobbar på Swedbank). Sååååå kuuuuuul efter 5 månaders intensivt arbete.
några klurigheter kvar för Syrran att lösa.
60 års present till frun och en kopia till hennes syster, riktigt roligt att höra minnena kring gamla släktingar.
Kusin Agnetas träd
Jamboree22, Nationellt scoutläger, Norra Åsum, en mil söder Kristianstad (A3 gamla närövningsfält)
Förläger 15 – 27 juli, Funktionärsförläger 27- 30 juli, Lägervecka 30 juli- 6 aug, Funktionärsefterläger 6- 8 aug, Efterläger 8 aug – 15 aug 2022.
11 162 deltagare från 11 länder
Då är ”The Chair” lägerchefsstolen från 22nd Wolrd Scout Jamboree 2011 iordningställd för Jamborre22. Vi (, jag och byasmeden i Bäckaskog Mårten) fick också lägga ett järnbeslag för att säkra stolens hållbarhet. Det har blivit tradition att lägerchefsstolen följer med på Jamboreerna som genomförs efter 22nd WSJ och att loggor med lägerchefernas namnteckningar fräses in i stolsryggen. På bilden syns lägercheferna Truls, Elin och Martin. Åhus Scoutkår tar faderskapet för stolen till nästa Jamboree (efter Fjälkinge Scoutkår)
Lägerstadsnyckel för Jamboree22 tema Hållbarhet -Agenda 2030. Gjord i Al. Det finns två stadsnycklar, en hos värdkommunen och en på scoutmuseet i Stockholm.
Scoutväggen i Rådhus Skåne fylls med ytterligare en jamboreenyckel. Kommunalråden Pierre Månsson (L) och Camilla Palm (M) visar upp årets lägerstadsnyckel som pryds med de 17 globala målen för hållbarhet.
Kunglig Jamboree talarstol
Invigning av Förskolan Jorgubbsbacken i Eksjö den 21 september 2023.
Knutte hade förmånen att som före detta ordförande i Barn och utbildningsnämnden och nu tf oppositionsråd klippa bandet tillsammans med en av barnen på förskolan.
Pussel med de sex avdelningarnas namn, bild, nummer och form. I invigningsceremonin lade ett barn från varje avdelning sin pusselbit och därmed var man välkommen in och se de fina avdelningarna. Avdelningsnamnen är på temat jordgubbe från jord till bord; Fröet, Bladet, Plantan, Blomman, Jordgubben och Tårtan.
Mia , Rektor på Förskolan Jordgubbsbacken håller upp presenten med inskriptionen ”Låt barnen växa och tillsammans nå kunskapens äpplen”
Skylt till PUBEN i Eksjö
fritt efter Storm P.:s reklam illustration för Tuborg 1943. Fanns bl a på ölburk. Reliefen är 53 cm x 75 cm
En Måwe (Ulf Måwe)
för stora insatser inom svensk allmän medicin.
(Nationell studierektorskonferens, Eksjö 2017)
I ramen allmän medicins kärnvärden
Värna patientrelationer
Kontinuitet, Omtänksamhet, Pålitlighet, Uthållighet
Kunskapssökande, Nyfikenhet, Nytänkande
Kunskapens träd
Projekt Esther på Höglandssjukhuset, projekt Herman och Brita på Värnamo sjukhus samt Projekt Hilma i Örebro verkar alla för bättre vårdinsatser för äldre.
Alla står på grunden – Det är inte vad du tänker utan vad du gör som förändrar tillvaron.
Detta träd är stafettpinnen för projektens gemensamma träffar för utvecklad samverkan.
Vandringspris Dart
Bullerby båtklubbs årliga
pilkastningstävling (fyra deltävlingar/år). Utfört i massiv ek 40 x 60 cm.
Kommunfullmäktige salen Eksjö kommun
Kommunens vapensköld x 2 i massiv ek, 2019
Kommunfullmäktige 190926 avslutades med stående applåder som tack för insatserna med vapensköldarna i KF salen. KF presidie Mats Danielsson, Ingbritt Martinsson och GunBritt Henning överlämnad dessutom en blomma för väl utfört arbete med utsmyckningen.
Vapensköld Smålands Karoliner (Kalmar och Jönköping regemente)
Karolinernas befälhavare Roland Sandberg 80 år
Gerlach
från Tyskland, Riddarhuset i Berlin. Familjevapnet togs till Sverige av Hugo Gerlach 1879.
En kreativ och levnadsglad hobbykonstnär som sedan barnsben gillat att teckna och slöjda. Är till huvuddel självlärd men har fått inspiration och kunskap från Åke Skölds teckningskurs, Björkmans skola (Sånnaskolan, Åhus, Skåne), A.E. bilder och Lars Mortimers serier.
Knutte lever och verkar i Eksjö, där han har en snickarboá i garaget på Prästkragevägen 6. Produktionen består av verk i många material, men främst i trä. Verken utförs oftast endast i ett exemplar och har en personlig koppling till tilltänkt mottagare.
Bild: Stina Ekeroth ur fotoutställningen FotoMANi
Knutte erhåll med anledning av sitt engagemang i scoutrörelsen:
2004 GA-märket nr 627 (utdelas av Svenska Scoutrådet)
2007 Eksjö kommuns ungdomsledarpris
ASTRID LINDGRENS PIPPI
Om man är så stark som jag måste man vara väldigt väldigt snäll
Landshövding Helena Jonsson erhöll, av Ann-Marie Olaison, en tackgåva design Knutte ”bränt motiv Kulla kapell på alrot” efter att ha hållit ett föredrag om Stad och land – globalisering, urbanisering, digitalisering och polarisering. 2018-09-21
Kommunalråden Annelie Hägg och Carina Lindström överlämnar minnesgåvan till staden Barlineks borgmästare Dariusz Zieliński.
Rådhuset, Berlinek 2017
VÄNORTS UTBYTE
En snidad gåva överlämnades till Eksjö kommuns vänort Neusäss som ett minne över 20 års samarbete och med förhoppningar om ett fortsatt gott samarbete. Kommunalråd Annelie Hägg överlämnar gåvan till borgmästare Richard Greiner.