Marie-Louise Ekman2024

Delas ut den 6 juli kl 12:00 i Grisslehamn
Årets Engströmpristagare har många likheter med Albert, men säkert minst lika många olikheter. Studierna var inte den bästa grenen för någon av dem, men båda blev konstnärer och har tillika arbetat som professorer inom det gebitet. Albert uppträdde kort under studietiden som skådespelare och scenaktör, Marie-Louise har en radda med uppdrag och verk inom scen- och filmkonst, scenografi, manus, kostym och gud vet vad, som är lika lång som stengärdsgårdarna på Gotland.
Albert har haft många och viktiga utställningar i Sverige och i Europa, men Marie-Louise finns tamejtusan över på hela jorden. Albert skrev och sa att ”det finns inget bättre i livet än att arbeta och älska”, och jag brukar ofta måla upp honom som en inbiten, nästan fanatisk arbetsnarkoman. En gång fick han (med anledning av ryktet som festprisse) frågan: – ”När arbetar du egentligen Albert?” Och då svarar han, ”så fort jag har en ledig stund”. Man ska då veta att han lämnade ca 50.000 bilder och ett 30-tal böcker efter sig. Men i jämförelse med Marie-Louise framstår han närmast som en arbetsskygg latmask. Hon har en närmast oändlig rad med utställningar, film-, teater- och balettpremiärer, boksläpp och andra mer udda uppdrag. Albert hade tidningen Strix, men hon hade Puss.
Albert var i mångt och mycket en blyg man och i Strix förekom inga skämt av erogen karaktär. Det mest vågade som förekom var nog, ”mormor kallar man den mamma vilkens dotter gjort detsamma”. Också här ligger han hästlängder efter Marie-Louise, både vad gälle bilder, texter, filmer, manus, ja, vad ni vill. Dock har båda två lämnat varsin bedårande nakenbild efter sig (även om Albert hukade i buskarna). Marie-Louise är folkkär, just som Albert. Det betyder att nästan alla svenskar känner väl till henne och att den övervägande delen är mycket förtjusta i hennes konstnärliga uttryck. Hon når med sin rebelliska inställning långt utanför konstens och kulturens finrum. I början av sin karriär var hon alldeles påtagligt utanför detta rum.
Marie-Louise är en urkraft som i sitt konstnärskap omfattat alla uttrycksformer som rimligen går att hitta på. Hon är en kvinna som Albert skulle fallit pladask för. Han älskade starka, självständiga och modiga kvinnor, även om han såg med löje på kvinnorörelsen, för den förstod han sig inte på. Men konstnärskap och styrka, det begrep han.
Vad ni än vet om Marie-Louise Ekman så är det förmodligen inte mer än hälften av vad som finns att veta, så för den intresserade finns det mer att hitta. Lycka till med letandet, materialet är både omfattande och förvånande. Det är meningslöst att jag står här och räknar upp vad Marie-Louise har gjort, vilka år och inom vilka områden. Det skulle bli alldeles för långrandigt. Hennes mångsidiga konstnärskap formligen omfamnar oss alla, vart vi än må vända oss.
Vi är glada och verkligen uttalat stolta att få ha dig hos oss som pristagare och gäst. Och vi hoppas innerligt att du kommer på kräftskivan och vid många andra tillfällen. Vänner, kamrater och gäster, årets Albert Engströmpristagare…
Marie-Louise Ekman