Henrik Dorsin 2021

Foto Skaparen av AE priset ”Kolingen i Midsommarhagen 1904” och pristagaren Henrik Dorsin

Roffen Engströms tal till pristagaren
Henrik Dorsin är en av Sveriges mest omtyckta och hyllade scenpersonligheter. Han är komiker, skådespelare, manusförfattare, sångare och revymakare. Han har en bedövande, ja närmast tröttsam lång lista av utmärkelser och storverk bakom sig ända sedan slutet på 90-talet.

Här är några smakprov:

Han är en oerhört begåvad och träffsäker satiriker som också kan konsten att vara allvarlig. Han är utan tvekan också precis som Albert och många andra Engströmpristagare, en arbetsnarkoman. Det är helt omöjligt at leverera det Henrik har levererat utan att vara skvatt galen och uppskruvad som en kanariefågel på en het pannkaka. Hans texter är jäkligt bra vare sig det gäller film, revy, sångtexter eller rent improviserad text. Och inte nog med det, han kan som sagt sjunga också. Hans framträdande som trubadur med sången ”En gaffel kort” får plötsligt Cornelis att vakna till liv igen. Och vare sig han satt i det röda eller blå laget så drev han sina medparlamentariker till både vansinne och skratt. Han är snabb i repliken och vass i tungan, men hans humor är varm, och det han gör, det gör han fullt ut och av hela sitt hjärta. Det är därför vi älskar honom. Den här sommaren kommer att bli den bästa sommarn i hela vårt liv.

Engströmsällskapet kan inte nog betona hur glada och nöjda vi är med att få ge årets Albert Engströmpris till den oöverträffade Henrik Dorsin.

Henrik tackar för priset genom att del två i ”Kräftor kräva dessa drycker” …och kräftor kräva dessa snapsvisor . Därmed presenteras en egenkomponerad snapsvisa.