Magnus Uggla 2023

Albert Engströmpriset 2023 – Delades ut på AE dagen den 1 juli kl 11:00 Grisslehamn
Magnius Maximus Strix (ungefär, den viktigaste ugglan)
Årets Engströmpristagare heter Magnus Uggla, han har liksom Albert åkt både upp och ned i yrkeslivets bergochdalbana. Floppar har varvats med flippar men så småningom blivit till en stabil yrkesplattform. I dag är han en ärrad och erfaren ringräv.
Studierna var inte alltid så lyckade och lysande för någon av de båda herrarna. Albert ägnade sig betydligt mera åt ”studentliv” än åt studier och detsamma verkar Magnus ha gjort. Han studerade vid Calle Flygare Teaterskola i mitten av 70-talet, men blev ganska snabbt relegerad efter att ha försovit sig och kommit bakfull till en generalrepetition.
Konsten kräver sina offer!
Liksom Albert använder han sitt egennamn som varumärke, och det är kraftfullt. Och liksom Albert så bestämde han efter moget övervägande att använda satiren som ett av sina främsta arbetsredskap. Och det ledde naturligtvis till stor och omedelbar framgång.
Han är (numera) folkkär och välkänd och passerar lätt och ledigt genom alla våra olika folkskikt. Det är ju lite så med pristagarna, de har många likheter med Albert. Dock ska framhållas att han sjunger betydligt bättre än vad Albert gjorde. Han är nog också betydligt bättre än Albert på att blanda fredagsdrinkar.
Magnus Ugglas låtar har blivit tolkade av många och själv har han tolkat andra artister som t ex Karl Gerhard. Framträdande är också Magnus fantastiska version av Olle Ljungström´s ”Jag och min far.”
Han är en rolig fan också och har poängterat för Café Opera att ”storleken” minsann spelar roll. Lyckliga individer har också vunnit möjligheten att inför sina vänner få ”be Magnus Uggla dra åt helvete!” Det är en ynnest som är få förunnade.
Han är en påtaglig mångsysslare. Han har givit ut ett otal skivalbum sen 70-talet och framåt, givit ut böcker, spelat teater och film, satt upp krogshower, fått en mängd priser och utmärkelser. Jag vill inte tjata ut er med allt, men nu senast också Bellmanpriset. För han är en Stockholmsskildrare av mått.
Så här sade de om honom;
”Som en Bellman av vår tid gäckar han makten, det vackra folket och finkulturen – ingen företeelse för liten, ingen auktoritet för stor.” Det konstnärliga broderskapet är slående tycker jag. Och vad gör väl en förfelad studietid när lagrarna samlas i drivor?
Vi är så glada och stolta att få ha Magnus Uggla med oss bland pristagarna. Så skål och gutår!