Pija Lindenbaum 2013

Prisutdelningen skedde i Grisslehamn, där Albert Engström Sällskapets ordförande Roffen Engström överlämnade priset.

Talet till pristagaren
Det är ett nöje och en glädje att få ge årets Albert Engströmpris till författaren och bildkonstnären Pija Lindenbaum. De /Albert och Pija) har mycket gemensamt även om Albert, vad jag förstått, inte förstod sig på barn.

Pija Lindenbaum har förmågan att med enkla och väl valda ord formulera en historia och ett förlopp som sätter fingret på det som är viktigt och bärande i en relation. Det som fängslar, roar och ibland skaver lite.

Hon har också den förmågan i sina bilder, att med till synes enkla linjer och penseldrag plocka fram det slagkraftiga och det dråpliga. Det som bär historiens undertext. Hennes bilderböcker är lika roliga och givande för mammor och pappor som för barn.

Styrelsens motivering till val av pristagare låter i år så här:
Pija Lindenbaum flätar i sitt konstnärskap samman ord och bild till en helgjuten enhet. I sina bilderböcker följer hon en svensk satirisk tradition där den till synes maktlösa genom humor och klarsynthet lär sig hantera världen och sitt eget liv.

Flickor och pojkar i alla åldrar… Pija Lindenbaum!

2013aepris

Efter prisutdelningen bjöd det till lunch i Ateljén.
Bilder Anders Bernberg

Pija Lindenbaum är en välkänd barnboksförfattare och illustratör och efter prisutdelningen köade många ur publiken för att köpa signerade böcker. När sedan Pija och övriga inbjudna intog lunchen i Ateljén fortsatte dagen med Jörgen Toresson och hans medmusikanter med musikunderhållning som även innefattade ett melodikryss.