Owe Thörnqvist 2018


Albert Engström Sällskapets ordförande Mats Thörnqvist håller tal och sjunger till Owes ära. Hedersordförande Roffen Engström läser upp motiveringen (se nedan) och Knutte lämnar över den snidade ”Kolingen i midsommarhagen”

En liten video med Owe och en härlig stämning

Owe visade en glädje, uppskattning och stolthet för erhållet AE pris och fick en liten pratstund med konstnären bakom AE priset.

 

Årets Albert Engströmpris 2018 av Roffen Engström

Årets Albert Engströmpris tillkännages med tre ackord och ett sjuhelsikes gung och tilldelas den person som redan på 50-talet öppnade våra svenska öron för Rock´n Roll!

Ingen mindre än legenden Owe Thörnqvist (Tadaaa!!!)

Albert var förvisso ingen musiker, men en nog så välkänd och fruktad entertainer. Och DET mina damer och herrar, det är Owe Thörnqvist också. Owe roar och oroar på ett sällsynt inspirerande sätt. Han har folkets hjärta i sin hand exakt på samma sätt som Albert hade det på sin tid. Och han kan, just som Albert, säga precis vad som helst och komma undan med det. Och det har han också gjort, det ska gudarna veta. Han om någon har delat ut dagsedlar som det sjunger om. Både i och utanför boxningsringen. Bland annat den famösa ”Pålsbodaswingen”.

Och apropå swing så var han tidig med att både importera och låta sig inspireras av för oss då okända rytmer och tongångar som Rumba, Calypso Boogie Woogie och Rock `n Roll.

Han är som sagt en rocklegend och som sådan en ”diverse”-arbetare om man så får säga. I min värld var det han, Little Richard och Jerry Lee Lewis.

Dödskallemärkt har han också varit. Det kom som en present från Sveriges Radio på själva ”Födelsedagen” 1965.

Trots denna tveksamma bakgrund ska ni veta att han är en studerad karl och att det är Owes egen rykande heta lya i Svartbäcken som kom att kallas den akademiska kvarten. Hela Uppsala bär för övrigt märken efter Owes framfart. Från Sysslomansgatan till Dragarbrunn och Fyris torg.

Men han är inte bara en tonmästare, han är en ordvrängare också. En ordkonstnär med många efterföljare och i samma anda som Povel Ramel, Hasse o Tage och Robban Broberg. Han har åtminstone 300 låtar på sitt samvete, förmodligen det dubbla. Det ryktas också om en kokbok (kanske vi kan få med ett recept från något av Alberts hemkok?)

Nå kamrater, Vi har framför oss en person vars yrkesliv är ett hopkok av, och sammanfattar essensen av hela nöjessverige under mer än ett halvsekel. I den branschen har han också varit en läromästare. Under hans vingar hittar vi små dunungar som, Ulla-Bella, Lill Lindfors, Eva Rydberg, Anna Sundqvist. Lena Hansson, Beatrice Järås, med flera. Jojatackarja! Men märkligt nog inga herrar.

Förutom damernas uppskattning har han också på senare tid stått i ett regn av utmärkelser och priser. Från kungen, Ferlin, Cornelis och kanske viktigast Korvakademiens hederspris.

Nu sällar också vi oss med glädje till prisutdelarna.

Jag ber att få presentera årets Albert Engströmpristagare, Owe Thörnqvist!