Magnus Betner 2015

Och så har Magnus Betnér fått Albert Engström priset 2015. En fantastisk tillställning i ateljén Grisslehamn

Priset delades ut till scenpersonligheten och ståupparen Magnus Betnér för hans träffsäkra förmåga att leverera det lilla extra.

Talet till pristagaren
Albert Engström var en mycket speciell person. Han var en allvarlig man men kunde också vara både påträngande, obehaglig och jävligt rolig.

Alla de här epiteten gäller också i hög grad För Magnus Betnér. Båda har en förmåga att se igenom bräcklighet och uppblåst självgodhet. Och båda kan med ett ord (eller en bild) punktera såväl enskilda skrävlare som hela företeelser. För Alberts del kom denna form av satirisk argsinthet urrespekten för sanning och för vanliga människor. Och jag tycker mig kunna läsa in just det i Magnus Betnérs sätt att arbeta. Respekten för det riktiga, irritationen över det tillgjorda och omsorgen om det mänskliga.

Omsorgen om det mänskliga! Är det verkligen Alberts och Magnus spelplan? Ja, absolut. För det är just det mänskliga, med alla sina udda och bräckliga former, som de uppblåsta brickorna vill spegla sin tillgjorda självgodhet i. Och det är då det smäller!

Mats Törnqvist
Ordförande Albert Engströmsällskapet