Lennart Hellsing 2010

 

Poet och barnboksförfattare

Med dotter Susanna och massor av barn blev pristagaren glädjefullt uppvaktad med många av de ramsor som vi alla, gammal som ung, har en relation till. Att se kopplingarna med Albert kring humor, glädje och ett djupt generöst språkligt intresse. Som Lennart sa: Barnen är de roligaste människorna. Det gäller att ge motståndskraft mot tråkigheten.
Några av de framförda visorna/ramsorna
KRAKEL SPEKTAKEL
TICKE TACK
HÄR DANSAR HERR GURKA
DINKELI DUNKELI DOJA
LAPPRICKA PAPPRICKA

Talet till pristagaren framfört av Roffen Engström
”Lennart Hellsing
Nu kommer vi till den högtidliga utdelningen av Albert Engström priset som är en bild av Kolingen, Alberts hjärtebarn, vagabonden, normbrytaren, kanske en förrridare till punken. I alla fall delar han den kvalitéten med årets pristagare, Lennart Hellsing för att han ständigt gjorde det oväntade och överraskande, som fick publiken att tänka.

Lennart Hellsing är med sin enorma och geniala produktion en arbetsbroder till Albert Engström. Dessutom är han en levande legend. Alla branramsor ni någonsin har lärt er kommer från Lennart Hellsing. Alvarligt talat! Praktiskt taget! Han har funnits ibland oss så länge vi kan minnas.
Han är i ordets rätta bemärkelse ett unikum.

…. (tre ungdomar framför några ramsor)

I Västanfors land bakom Anundshögs rand
Där händer det konstiga saker ibland
Där föddes en trollkarl
Som lekte med ord
Och leker det gör han ännu på vår jord

Med Hellsingska ramsor
Och roliga flamsor
Och rim i ett band ifrån India land
Med ungar i rader
Och ägg bakom lader
Med selleri, gurka och gräslöksband

När jag blivit sjutti
Då har han väl sutti
I hundrade år
med sitt flygiga hår
den gubben går

Mina vänner: Lennart Hellsing!!

Nu kommer vi till den högtidliga utdelningen av Albert Engström priset. Och det är en bild av Kolingen, Alberts hjärtebarn, vagabonden, normbrytaren, kanske en förridare till punken. I alla fall delar han den kvalitén med årets pristagare, Lennart Hellsing att han ständigt gjorde det oväntade och överraskande som fick publiken att tänka. Lennart Hellsing är med sin enorma och geniala produktion en arbetsbroder till Albert Engström. Dessutom är han en levande legend. Alla barnramsor ni någonsin har lärt er kommer från Lennart Hellsing. Allvarligt talat! Praktiskt taget! Han har funnits ibland oss så länge vi kan minnas. Han är i ordets rätta bemärkelse ett unikum.

 

Mina vänner: Lennart Hellsing!”