Jan Berglin 2006

berglinaepris2006

Humoristisk tecknare bl a i SvD

Ordförande för Albert Engström Sällskapet Kjell Pihlgren överlämnar 2006 års AE- pris till Jan Berglin. Denna ceremoni genomfördes i samband med återinvigningen av AE museet i Grisslehamn 2006-06-24.

I sitt tal till pristagaren berättade Kjell Pihlgren om Flakmyr och andra långsnokade personager i Jans 4-panelstrippar i Svenska Dagbladet, Arbetarbladet och Östgötacorrespondenten och överlämnade för första gången det nya Albert Engströmpriset, Bo-Kenneth Knutssons Koling i trä gjord efter Alberts teckning ”Kolingen i midsommarhagen” från 1904, till Jan Berglin.
Motivering

”Han har en förmåga att med sina stornästa karaktärer fånga upp nyanserna i just de ytterst känsliga frågor som avhandlas i texten. Det är en rasande rolig humor helt utan stora åthävor. Vi får ofta livets vardagligheter i en klockren blixtbelysning. Sublimt är det enda ord som funkar för denna milda men ack så omstörtande satir. Bättre än så här kan inte vardagslivets frågor och fåfängligheter presenteras. Jan liksom Albert har en bakgrund i Uppsalas studentliv. Han upplever förmodligen samma krav på leveranssäkerhet som Albert gjorde i och med samarbetet med tidningar. Han är också lik Albert på ytterligare ett sätt, han är nämligen oerhört produktiv. Räckan med publicerade seriealbum är i det närmaste oändlig. Och glädjande nog så fortsätter den.

Vi är mycket glada att få ge 2006 års Albert Engströmpris till Jan Berglin för att han med sina träffsäkra teckningar skildrar vardagslivets mödor och glädjeämnen med humor, nutidssatir och intelligens i Albert Engströms anda.”