Hasse Alfredsson 2007

Utdelas i samband AE ataljés 100- års jubileum den 14 juli i Grisslehamn. En underbar dag med en fantastisk Hasse Alfredson.

Ordföranden Kjell Pihlgren överlämnade Albert Engströmpriset till Hasse Alfredson efter ett långt tal (här med några inledande stolpar från talet) till pristagaren:
”Det finns visentliga likheter mellan Hasse Alfredsons Lindeman och Albert Engströms Kolingen. Lindeman såg dagens ljus ….
För att kunna göra detta så bra som Hasse och Albert krävs ett stort mått av allmänbildning. I många sammanhang ….
Även om det finns många likheter i angreppssätten hos Hasse och Albert är de naturligtvis nar och en barn av sin tid. På Alberts tid….
Både Hasse och Albert är oerhört mångsidigt begåvade multikonstnärer. Albert var ju en av få artister som var lika bra på både text och bild. Hasses revyer och filmer har blivit en stor och viktig del av svensk humor- och teaterhistoria. ….
Både Hasse och Albert har en fantastisk språkbegåvning och språkkänsla som kommer till uttryck i deras texter och översättningar. Hasse är ju också en duktig uppläsare. Hans inläsning av Fritiof Nilsson Piraten,….
Den sista gemensamma faktorn hos Hasse och Alert, som jag skulle vilja peka på i dag är deras megakändisskap.  ….

Ja kan inte tänka mig att det finns en lämpligare eller värdigare pristagare än Hasse Alfredson. Sällskapets styrelse har beslutat att tilldela dig 2007 års Albert Engströmpris med motiveringen
För Hans Alfredsons omfattande gärning i humorns och satirens tjänst med träffsäkra kommentarer. Därför överlämnar jag nu till dig Bo-Kenneth Knutssons statyett gjord efter Albert s teckning Kolingen i sommarhagen från 1904″

hasseaknutte

Även konstnären till AE-priset fick möjlighet att gratulera pristagaren.